公開試考生 Jenny vs Alice vs Amy 不同際遇

應付公開考試,每位學生都有各自的安排,筆者教學多年,見證好多學生在預備公開試的大半年的情況,有些學生可能會勁忙,又有些學生好悠閑 ,你估他們成績又會有幾不同?

Jenny,一位幾聰明,但又超級緊張嘅女生,起初給她上堂時就已經感受到佢過多嘅壓力。佢每事都要盡善盡美,打爛沙盤問到篤 (實際係簡單複雜化),寫字好用力,我經常都說笑話 “你不是練武呢,不用大力到紙都幾乎穿啦”,但佢應該習慣了,輕力寫反而不自在。之後一直給她溫習 DSE 必考題目,再操練乙部較為多變化嘅題目,佢個人開始進入崩潰狀態,眼壓大到要睇醫生、食藥,起初以為佢係普通眼痛,後來才知係佢太大壓力所致,醫生都有勸佢要放鬆,暫時休息下,但佢話我比太多數佢操練,咁好啦,唯有平時鼓勵佢多些及提醒需分配好時間。最後佢嘅 core math 及 M1 都攞到 5*,順利進入科大。 (感恩一切過後,已經冇再出現眼痛問題)

Alice,另一位輕輕鬆鬆嘅學生,做所有數都輕柔淡定,睇佢做卷又好易做得到,當然較為困難的數要多啲時間思考,有時給她少少指示,佢就可以完成到題目,能做到舉一反三。問到佢平時做數情況,佢係一個好有計劃嘅學生,佢會鐵定跟住自己在暑假已定好的計劃表溫習,我還記得佢那時係安排了逢星期三、五操數,其餘日子除了功課外就不會接觸數學,所以平日問佢數學有否問題時,佢會話當天不屬於數學就不會有問題要問,佢就係這麼有規律的人,亦可能因為這種規律性,見到佢平時好似都無乜壓力,輕鬆學習嘅感覺。最後佢嘅 core math 攞到 5**,順利進入中大。

Amy,介乎以上兩位學生之間,她不算聰明,亦不算勤力,但叫佢做啲咩數,只要佢係有信心的都會完成到,唔熟練嘅問題,都會盡最大能力完成。佢不慌不忙,我都有指引她操練信心最大嘅題目,公開試與校內試不同,校內試真係好睇出卷老師,有啲會出得好淺,有啲就過份地深 (本人認為無意義),但公開試要照顧好全港考生,所以深淺度及題目變化都係大致上差唔多,只要肯用心操練,基本上成績不會太差。Amy 好乖,即使數學能力未係好好,佢都有聽我勸告如何喺甲(1)、甲(2)爭取最多分數、乙部爭取大約一半分數、選擇題嘅時間分配及技巧運用等等,要明白考試時要捨難取易,喺限定時間內攞到最多分數,Amy 就係用呢個心態持之以恆,最後 core math 考到 4,順利進入城大。

學習及溫習方式人人不同,可以有壓力地做,可以輕鬆應對,總之搵到一個屬於自己的方法就可以,事半功倍,好好規劃,奪星入大學絕對無難度。大家一齊努力!!